Kempen ‘Car Seat’ Besar-Besaran Untuk Ny@wa Anak, Bagaimana Pula Dengan Kempen Selamatkan Ny@wa Dari AR4K?

Lagi Kemat1an Disebabkan Pemandu Ma.buk?

1. Seorang penerbit ma.ut, manakala anak lelakinya patah peha kanan selepas kereta dinaiki mereka direm.poh sebuah kenderaan pacuan empat roda dipandu seorang lelaki disy@ki ma.buk di Jalan Klang Lama, semalam.

2. Kejadian demi kejadian yang melibatkan pemandu ma.buk dilaporkan oleh media. Apa yang menyed1hkan 1ns1den sebegini terkadang meng0rbankan ny@wa yang tidak bersal@h. Berapa banyak ny@wa lagi yang harus dik0rbankan sebelum kita mengambil t1ndakan teg@s berhubung perkara yang melibatkan ar@k?

3. Tahun 2020 akan datang, kerajaan akan menguatkuasakan kewajipan memakai Car Seat untuk kanak-kanak sehingga kempen besar-besar dilaksanakan. Papan tanda dipasang di sekitar lebuh raya mengingatkan rakyat tentang kempen ini. Andai kempen CarSeat boleh dilaksanakan bagi menjaga ny@wa kanak-kanak, mengapa kempen menjauhi Ar@k atau mengha.ramkan terus ar@k tidak dilaksanakan? Bukankah mudh@rat Ar@k telah terbukti jelas?

3. Ketega@san kita berhubung isu ar@k ini adalah sangat bergantung kepada kehendak pemimpin kita sendiri. Lihatlah bagaimana Khalifah Umar Abdul Aziz mengambil t1ndakan teg@s dalam isu ini. Beliau diriwayatkan pernah mengarahkan supaya orang kaf1r tidak menzahirkan aktiviti ar@k mereka. al-Imam al-Bayhaqi ketika menghuraikan tentang syarat-syarat ahli zimmah (non Muslim) yang tinggal bersama Muslim, beliau menyebutkan:

كَتَبَ عُمَرُ بْنُ عَبْدِ الْعَزِيزِ: أَلَّا يُظْهِرُوا الْخَمْرَ

“Umar Abdul Aziz pernah menulis surat supaya majlis ar@k (bagi non Muslim) seharusnya tidak dizahirkan” (tidak diheboh, didedah dan berlaku secara tertutup). (al-Bayhaqi, Ma’rifa al-Sunan wa al-Athar, 13/383).

4. Bahkan, Umar Abdul Aziz dilihat cuba menyekat kemasukan dan kebebasan aktiviti import/eksport penjualan ar@k. Perkara ini direkodkan oleh Ibn Zanjaweh di dalam kitab al-Amwal:

كَتَبَ عُمَرُ بْنُ عَبْدِ الْعَزِيزِ إِلَى عَبْدِ الْحَمِيدِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ وَهُوَ عَامِلُهُ عَلَى الْكُوفَةِ: أَنْ «لَا تُحْمَلَ الْخَمْرُ مِنْ رُسْتَاقٍ إِلَى رُسْتَاقٍ.

“Umar Abdul Aziz menulis surat kepada Abdul Hamid ibn Abdul Rahman iaitu Gabenor beliau di Kufah: (kata Umar) Jangan dibawa ar@k dari satu bandar atau wilayah (rustaq) kepada bandar atau wilayah yang lain.” (Ibn Zanjaweih, al-Amwal, 1/282).

6. Menyedari betapa bah@yanya kerosakan ar@k ini, Rasulullah, para sahabat serta khalifah terdahulu bertindak teg@s menanganinya. Jangan pula ada di kalangan kita yang melihatnya sebagai d0sa peribadi yang kita tidak perlu masuk campur. Dari perkara peribadi inilah ia merosakkan ny@wa orang lain. Jangan pula ada yang terkeliru dengan konsep Rahmatan Lil Alamin sehingga membiarkan sahaja kerosakan yang berlaku atas alasan “private sphere.”

7. Jangan juga ada di kalangan pemimpin kita yang menganggap ringan perkara ini sehingga melihat ar@k ini seumpama orang kaf1r yang “meminum teh sahaja.” Ini kerana kesan “teh” ini bukan sahaja merosakkan akal, bahkan meng0rbankan ny@wa Muslim.

Semoga Allah membimbing kita.

Dr. Ahmad Sanusi Azmi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*