PUSAR4 Dalam Masjid Gua Musang Jadi Saksi KEKEJ4MAN K0MUN1S

MASJID Razaleigh yang terletak di bandar lama, Gua Musang menyimpan cerita sejarah tersendiri. Terdapat sebuah pus@ra yang berada di dalam ruang solat Masjid Razaleigh, Gua Musang rupanya menyimpan kisah tersendiri yang menyay@t hati.

Tiada siapa menyangka bahawa terdapat sebuah pusara milik seorang wanita yang sarat mengandung telah mat1 dibunoh disebabkan kekej@man komunis. Nama wanita tersebut adalah Allahyarham Nik Mah Nik Soh, yang mat1 dibunoh komunis secara kej@m di dalam longkang berhampiran jalan masuk masjid.

Ser@ngan pengg@nas komun1s yang menyerang bandar Gua Musang dicatatkan pada pukul 6.30 pagi, 1 Januari 1943. Ekoran ser@ngan itu, penduduk pan1k dan bertempiaran lari menyelamatkan diri daripada menjadi m@ngsa kekej@man komun1s. Serangan pengg@nas komun1s menyebabkan ramai orang Melayu yang merupakan majoriti penduduk ketika itu mat1 dibunoh dan hanya seorang penggawa ketika itu, Allahyarham Nik Jaafar yang berjaya melepaskan diri dari kepungan komun1s.

Akibat dari betapa kucar-kacir dan keadaan yang sungguh merbahaya pada waktu itu, Nik Jaafar mengarahkan Nik Mah juga adik kepada beliau yang pada itu sedang sarat mengandung dan bersama beberapa penduduk kampung untuk berselindung di dalam longkang berhampiran masjid, namun diser@ng hendap pasukan komun1s yang menyerbu ke kawasan terbabit.

Allahyarham Nik Jaafar terpaksa meninggalkan kumpulan penduduk melayu termasuk adiknya didalam longkang seperti yang tercatat didalam diari beliau. Ini kerana keadaan begitu mendesak dan kebanyakan rumah penduduk ketika itu termasuk kuarters kereta api dan balai polis di Gua Musang dibakar komun1s yang mengg@nas dan merosakkan semua harta benda penduduk. Berikutan beliau mengambil tanggungjawab untuk menyelamatkan penduduk yang terperangkap, beliau nekad menyelinap keluar dari kawasan kampong untuk meminta bantuan.

PUSARA UNTUK NIK MAH

Memandangkan ketika itu dalam keadaan darur@t, penduduk yang masih selamat mengusung jen@zah Nik Mah yang dalam keadaan berlumoran dar@h ke dalam kawasan masjid sebelum membuat keputusan disemadikan dengan sempurna. Mungkin ada cerita sebalik peng0rbanan Nik Mah yang merahsiakan di mana ketua masyarakat yakni abang beliau berada dan sanggup menjadi syah1d ketika itu, beliau didulukan untuk dikebumikan bersebelahan madrasah, iaitu di bahagian tangga belakang masjid.

Pada waktu itu masjid berkenaan dibina dengan kayu dan hanya mampu menampung hanya kurang 100 jemaah sahaja sebelum diubah suai 50 tahun kemudian untuk menampung bilangan jemaah yang bertambah ramai menyebabkan kedudukan pus@ra Allahyarham berada didalam ruang solat masjid sehingga sekarang. Pus@ra tidak dialihkan bertujuan untuk menjadi renungan dan menjadi bukti sejarah terhadap kekej@man komun1s.

Selepas beberapa tahun, madrasah berkenaan dinaik taraf menjadi masjid dan diperbesarkan dari semasa ke semasa sehingga menyebabkan kub0r Nik Mah berada dalam ruang solat masjid sehingga sekarang.

KASIH SEORANG ABANG DAN KETUA MASYARAKAT

Nik Jaafar berjaya melepaskan diri dengan terjun ke dalam sungai dan berendam di situ dari pagi sehingga menjelang Maghrib. Selepas yakin tidak lagi diburu komun1s, dia berlari seorang diri untuk meminta bantuan di Balai Polis Bertam yang terletak kira-kira 76 kilometer, menggunakan jalan darat dan tiba di sana pada 4 Januari 1943. Sekembalinya ke Gua Musang bersama pasukan polis, dia melihat rumah penduduk, kuaters kereta api dan balai polis musn@h dibakar komun1s.

Hancur luluh hati seorang abang selang dua hari kemudian, apabila mereka pergi ke Kampung Batu Papan bagi menemui isteri dan anak-anaknya termasuk penduduk kampung yang terselamat. Bagaimanapun, mal@ngnya beliau mendapati adiknya, Nik Mah yang sarat mengandung lapan bulan dikatakan tidak sempat melarikan diri dan hanya mampu bersembunyi di dalam sebuah longkang tidak jauh dari sebuah madrasah. Wanita mal@ng itu berjaya dikesan oleh sekumpulan komun1s yang kemudian menemb@knya sehingga mat1. Turut m@ut dalam ser@ngan itu ialah 25 penduduk kampung yang lain.

Diari Allahyarham Nik Jaafar adalah satu-satunya bahan sejarah yang masih tinggal mengenai ser@ngan komun1s yang ditulis sendiri oleh beliau sebagai bekas Penggawa Hulu Kelantan ketika itu. Diakui semakin sukar untuk menjejak sejarah ser@ngan komun1s di Bandar Gua Musang sebelum negara mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 kerana kebanyakan orang lama yang asal tinggal di bandar ini telah men1nggal dunia.

Catatan sejarah ini disimpan kemas oleh anak tunggal lelakinya supaya menjadi bukti sejarah mengenai peristiwa keg@nasan komun1s di Gua Musang. Allahyarham Nik Jaafar pula men1nggal dunia kerana sak1t tua ketika berusia 89 tahun.

Kredit; Aidil Skyros

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*