Sidang Konvo UIAM SEB4K Bila Ibu Dan Ayah Naik Ke Pentas Mewakili Graduan Yang Telah Pergi Buat Sel@ma-Lamanya…

Kasih Ayah Sampai Ke MAT1, Kasih Ibu Membawa Ke Syurg@…

Bangga dan teruja pasti dirasai oleh setiap ibu bapa apabila melihat kejayaan anak meraih kejayaan untuk menggenggam segulung ijazah. Bagi si anak pula ia adalah satu hadiah yang cukup bermakna buat mereka. Segala per1t jer1h keringat ibu bapa mereka dapat dihadiahkan dengan kejayaan.

Namun ia bertukar apabila perasaan sed1h dan h1ba apabila ibu dan ayah sendiri menerima ijazah bagi pihak anak mereka yang sudah tiada lagi di dunia. Seb@k dan redha adalah perasaan yang tidak dapat diselindung oleh kedua ibu bapa graduan UIAM yang men1nggal dunia.

Untuk majlis konvokesyen pada tahun ini, dua orang graduan UIAM men1nggal dunia sebelum hari konvokesyen. Meraka menerima Ijazah Anumerta mengikut bidang pengajian masing-masing. Ijazah Anumerta merupakan penghargaan kepada waris graduan yang men1nggal dunia dan berjaya menyelesaikan dan menamatkan pengajian mereka.

Mereka adalah graduan Sains Komputer, Kulliyyah Teknologi Maklumat dan Komunikasi, All@hy@rhamah Nur Syameem Alya Binti Khairul Anuar yang berasal dari Kelantan. Nur Syameem men1nggal dunia oktober lalu akibat jangk1tan ul.ser perut dan talasem1a. Ijazah All@hy@rhamah diterima oleh ibunya Puan Afizan Syarina Mohammad.

Manakala All@hyarham Mohd Aqmal bin Ibrahim graduan Pentadbiran Perniagaan dari Kulliyyah Ekonomi dan Sains Pengurusan berasal dari Kuching, Sarawak. Mohg Aqmal men1nggal dunia pada oktober lalu akibat kan.ser l1mfoma. Ijazah All@hyarham di terima oleh bapanya En. Ibrahim Mahmud.

Kedua ibu dan bapa mereka dilihat seb@k apabila masing-masing naik ke pentas untuk mewakili anak mereka yang pergi buat sel@manya. Pada mulanya kedua wakil keluarga tidak mahu datang sebab sudah tiada apa lagi untuk diraikan, apatah lagi terpaksa menanggung rasa sed1h apabila melihat orang lain meraikan bersama anak mereka. 

Namun mereka menguatkan dan mengagahkan diri untuk hadir bagi menghargai perjuangan anak-anak mereka demi mengecapi kejayaan keilmuan. Semoga kedua All@hyarham dan All@hyarhamah ditempatkan di kalangan golongan yang beriman.

Kredit; Nama Amber Roslan Rusly

Dan ini pula komentar DEEP dari blogger tersohor negara Syahril A. Kadir…

SAMPAI anak dah habis ny@wa pun, mak bapa masih menghargai cahaya mata mereka… Sanggup datang ‘wakilkan’ si anak di majlis konvo. Kita lak sejauh mana menghargai our parents… Takyah sembang karilah, apply cuti raya balik kampung lagi sikit daripada apply cuti nak bawa famili gi jenjalan.

Tunggulah anak2 komer ‘balas’ balik apa yang komer pernah buat kat mak bapak komer bila komer tua nanti!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*