Jika Melayu berhimpun kata R4S1S Tetapi Cina berhimpun Itu HAK – Prof Madya Dr Ridhuan Tee

Pendakwah bebas, Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah menempelak sikap ultra kiasu apabila mengkritik ‘individu-individu’ yang menghadiri Kongres Maruah Melayu sebagai ras1s. Beliau hairan apabila Cina ultra kiasu berkumpul dalam perhimpunan Cina, mereka mengatakan perkara berkenaan sebagai hak mereka.

“Ini yang dikatakan b0d0h yang tak boleh diajar. Biar orang Melayu nak hadir perhimpunan sesama mereka dan berbincang tentang hak-hak mereka yang semakin terhakis. “Apa pasal kamu ultra k1asu sak1t punggung? Peliknya, ultra kiasu boleh pula berhimpun dan berbincang sebebas-bebasnya, sehingga kadang kala menyentuh perkara sens1tif. Boleh pula?” soalnya.

Terdahulu, wakil D4P, Charles Santiago menyifatkan bukan masa terbaik untuk Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir merasmikan Kongres Maruah Melayu. Charles Sant1ago yang juga Ahli Parlimen Klang, mengingatkan Dr Mahathir bahawa beliau adalah perdana menteri untuk semua rakyat Malaysia.

Selain itu, Naib Presiden MC4, Ti Lian Ker dilaporkan berkata, kehadiran Dr Mahathir di Kongres itu membur0kkan hubungan antara kaum di negara ini. Ti turut mempersoalkan sama ada Pakatan Harapan (PH) ingin memainkan isu perk@uman di saat PAS dan UMNO “bercakap mengenai mempertahankan semangat dan matlamat Perlembagaan Persekutuan”.

“Ironi apabila PAS dan Umno kini bercakap tentang Muafakat Nasional tanpa menjejaskan kedudukan dan hak etnik dan agama lain tetapi kerajaan PH dan pemimpin Bersatu mempromosikan melayu f0bia yang diselindungkan sebagai ‘martabat Melayu’ di universiti awam,” katanya.

Mengulas lanjut, Dr Ridhuan juga memb1das bahawa pemimpin ultra k1asu juga sebelum ini pernah menghadiri perhimpunan parti Cina seperti MC4, Gerakan, D4P dan badan bukan kerajaan (NGO) Cina seperti Hua Z0ng, D0ng Z0ng, Jiao Z0ng.

“Cuba perhatikan berapa kali menteri dan timbalan menteri ultra kiasu berucap dalam perhimpunan NGO Cina D0ng Jiao Z0ng, menggunakan bahasa Cina, kain rentang dalam bahasa Cina. Pendek kata, semuanya Cina. Ini tidak ras1s ke k0munis?” soalnya.

Dr Ridhuan berkata, himpunan yang dianjurkan itu adalah berasaskan sistem kenegaraan Melayu dan tidak salah di sisi undang-undang. “China k0munis, berhimpun dalam kalangan mereka, Perdana Menteri India berhimpun bersama orang India, tidak pula kamu kata ras1s.

“Sudahlah ultra k1asu, jika beginilah perangai kamu, pergilah ke negara China dan bincanglah hak-hak kamu di sana. Nak tengok sejauh mana kamu boleh bincang.“Jika beginilah perangainya, jika ada calon ultra k1asu yang bertanding di kawasan majoriti Melayu, maka ia wajar ditolak. Saya juga harap PM tidak akan tunduk dengan tekanan ultra k1asu,” katanya.

Sumber; ismaweb.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*