Siapa kerajaan? D0ng Z0ng atau Kerajaan Malaysia?

Sed1h teramat sangat apabila perlaksanaan dasar Pendidikan negara perlu bertanya kepada PIBG Sekolah Cina sama ada ia boleh dilaksanakan atau tidak? Tidak kah kita sedar bahaw PIBG Sekolah Cina itulah D0ng Z0ng? Di manakah maruah kita selaku kerajaan yang telah mendapat mandat rakyat dan berlegitimasi?

Apabila kerajaan telah menggubal sesuatu dasar untuk kepentingan negara, semestinya ia dilaksanakan sama ada suka atau tidak. Ini berlaku di semua negara. Namun, keadaan sebaliknya berlaku di negara kita, seolah-olah D0ng Z0ng itulah kerajaan. Kerana di belakang D0ng Z0ng ada lebih 9000 NGO Cina menyokong. Ini tidak termasuk parti-parti politik ultra kiasu mereka, D4P, MCA dan Gerakan.

Ini bukan kali pertama, kita buat pusingan U turn apabila dibantah D0ng Z0ng, sudah banyak kali. Sejak zaman BN lagi. BN pula jangan cuci tangan dalam isu ini. D0sa kamu tetap ada. Kerana kemarukkan undi, kamu gadaikan agenda negara. Keadaan sama berlaku apabila pemerintah kerajaan berubah. Semua kerana undi.

Apa yang D0ng Z0ng tidak bantah dasar Pendidikan yang telah ditetapkan kerajaan? Benar kata Perdana Menteri, semua mereka bantah. Sekolah Wawasan yang amat baik, idea Perdana Menteri, menggabungkan Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Tamil gagal, kerana D0ng Z0ng b0ikot.

Akhirnya, lima (5) buah Sekolah Wawasan yang telah dibina di Perak, Pulau Pinang, Selangor dan Kedah, gagal, tidak mencapai matlamat yang dikehendaki. Sekolah Wawasan kembali menjadi seperti Sekolah Kebangsaan. 
D0ng Z0ng tidak mahu murid-murid Cina bercampur dengan murid-murid Melayu. Dong Zong takut penguasaan Bahasa Cina anak-anak Cina terjejas jika bercampur.

Ketika PPSMI dikuatkuasakan, Sekolah Cina tetap dengan cara Cinanya, tanpa memperdulikan PPSMI. D0ng Z0ng berkeras jika Bahasa Inggeris digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran sains dan matematik, murid-murid Cina akan menjadi kurang mahir berbahasa Cina.

Pendek kata, apa jua dasar yang boleh menjejaskan proses pencinaan murid-murid Cina menjadi secina-cinanya mereka akan tentang habis-habisan. Jika tidak percaya, tubuh RCI, kaji satu demi satu penentangan D0ng Z0ng terhadap dasar-dasar kerajaan sejak ia ditubuhkan. D0ng Z0ng sentiasa menang dan tidak pernah kalah. Seolah-olah D0ng Z0ng itulah kerajaan. Sudah sampai masanya D0ng Z0ng ini diharamkan.

Saya mohon dan merayu kepada semua rakyat Malaysia, berikanlah sokongan penuh dengan Perdana Menteri, dalam berhadapan dengan pertubuhan ras1s, chauv1n1s, dan ultra kiasu Cina ini. Tidak semua Cina menyokong mereka, tetapi D0ng Z0ng berjaya menampakkan bahawa merekalah wakil keseluruhan Cina.

Sumber; Mohd Ridhuan Tee Abdullah

Artikel berkaitan…

Sejak bila kurikulum pendidikan perlu dapat restu parti politik?

Datuk Seri Mohamad Hasan menempelak tindakan pemimpin Dong Zong yang mengadakan petisyen terhadap pembelajaran dalam jawi dan tulisan khat, yang didakwa kononnya sebagai satu bentuk Islamisasi untuk menyebarkan agama Islam.

Naib Presiden UMNO berkata, tulisan khat dan jawi bukan untuk Islamisasi, dan masyarakat perlu sedia memahami sebab kedua-dua tulisan itu diperkenalkan. Katanya, isu pengenalan tulisan berkenaan di sekolah vernakular telah begitu dipolitikkan sehingga tersasar dari perkara sebenar.

“Sehingga saat ini, menteri pendidikan, D0ng Jiao Z0ng dan pelbagai pihak berkepentingan masih tidak memahaminya,” katanya dalam satu kenyataan. Mengulas lanjut, beliau berkata, parti politik tiada hak untuk memberi kebenaran atau persetujuan mengenai segala silibus yang bakal diguna pakai.

“Sejak bila kurikulum pendidikan kebangsaan harus digubal melalui konsultasi dan restu politik? “Biarkan penggubal kurikulum dengan tugas mereka. Mereka punya kearifan yang tidak kita miliki,” katanya.

Pada masa sama Tok Mat menegaskan bahawa tulisan khat bukanlah ilmu yang lapuk dan menyifatkan mereka yang menganggap tulisan itu tiada manfaat ilmu, sebagai seorang yang tidak memahami makna sebenar ilmu pengetahuan.

“Kita mesti mengembalikan pendidikan kepada landasan sebenarnya, iaitu merangsang rasa ingin tahu (sheer curiosity). “Apabila kita mendedahkan pelajar di sekolah vernakular tentang khat, ia dilakukan bukan untuk menjadikan mereka mahir dalam khat. Apatah lagi menjadi pakar jawi.

“Ia dibuat untuk merangsang rasa ingin tahu dalam diri mereka agar mereka berfikir dan mencari jawapan, kenapa khat dan jawi itu sedemikian rupa. Apa kepentingan dan nilainya. Kita mesti menanam dalam diri mereka, semangat ingin tahu ini.” katanya.

Sumber; ismaweb.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*