Ayah dedah R1S1KO pembed@han adik Ainul yang terlalu B4H4YA, namun itu sahaja pilihan yang ada…

Ahmad Safiuddin

Sebelum ainul dibedah, Doktor yang merawatnya pun tidak pasti sama ada boleh dibed@h atau tidak walaupun MRI telah dibuat. Hal ini berlaku kerana kes ainul ini terlalu compl1cated.

Sehari sebelum hari pembedahan berlaku, Doktor telah memberitahu tentang r1siko-ris1ko yang sedia menanti. 

1. Hilang banyak dar@h
2. Dar@h masuk ke paru-paru
3. Paling utama, boleh menyebabkan kemat ian

Sebelum masuk ke dewan bedah, Doktor memberitahu, boleh jadi selepas mereka buka ” Kulit ” ainul dan mendapati ianya terlalu kompleks (kerana tempat berkenaan banyak salur dar@h utama) mereka akan menghentikan serta merta pembedahan tersebut dan ainul tidak akan dibed@h. 

Ya, bermacam r1s1ko yang ainul perlu ambil sehingga lah r1s1ko melibatkan kemat1an. 

Tapi kami sebagai ibu bapa boleh buat apa?

Jalan yang ada cuma bed@h dan buang sahaja. 

Dan mereka (doktor) sedar, mahu bedah ainul yang kecil ini bukan sedikit risikonya, tapi mereka juga sedar bahawa itu sahaja jalan yang ada. Mahu tak mahu, risiko itu perlu diambil untuk kebaikannya.

Alhamdulillah, Allah izinkan pembed@han itu berjaya tanpa sebarang kompl1kasi. Salur d@rah utama yang paling dirisaukan doktor bed@h itu pun tidak rosak akibat pembed@han.

Post ini tidak lah bermaksud saya mengangkat tinggi usaha doktor di sini dan merendah-rendahkan doktor di Malaysia, sebaliknya jika kami diberi peluang dan ruang, kami mahu mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua doktor yang telah merawat ainul sepanjang sembilan bulan ini.

Percaya lah, anda semua adalah Doktor yang hebat dan anda adalah Doktor Ainul Mardhiah yang terbaik kerana sentiasa mahu yang terbaik buat ainul.

Harapan kami, mudah mudahan ketumbuhan itu tidak lagi datang menganggu kehidupan puteri sulung kami ini.

Dan,
Mudah-mudahan Allah memberikan kesembuhan secara total buat Ainul Mardhiah.

Rakyat Malaysia pun sangat baik hati. Tanpa sumbangan dan doa kalian, mungkin Ainul tidak akan sampai ke tahap ini ( dengan izinNya )

Akhir sekali, sepanjang saya menulis kisah Ainul di media sosial, saya mohon maaf jika ada kata kata saya telah menyebabkan anda semua tergur1s hati. 

Saya cuma insan biasa, seorang lelaki, suami dan seorang ayah yang mahukan terbaik buat anak kami ini dan saya yakin, ibu bapa di luar sana juga akan buat perkara yang sama untuk anak mereka.

Selagi Allah izin, kami akan usaha sedaya upaya. Jika Allah berkehendak sebaliknya, maka tiada satu tangan pun dapat mengubahnya. 

Redha. Itu perkara yang paling terbaik kerana Allah jua lah yang Maha Mengetahui. 

Ainul, besar nanti jika boleh ( tanpa mama dan walid paksa ), Ainul jadi lah Doktor supaya Ainul boleh bantu ramai orang seperti mana orang membantu Ainul hari ini. 

Atau jika tidak doktor, jadi lah insan yang sentiasa memberi manfaat dan memudahkan urusan orang lain.

Mudah-mudahan Allah beri mama dan walid peluang untuk membesarkan ainul menggunakan kaki dan tangan kami sendiri.

Sumber; Ahmad Safiuddin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*