Bicara dari bilik MAY4T…

Skuad Pengurusan Jenazah - SPJ Malaysia

Aku cuba amati kebiasaan kes mualaf yang memeluk islam dan beramal dengan intipati tentang agama islam pasti akan membuat perbandingan dalam agama dan pasti hatinya akan betol-betol memperlajari tentang isi islam berbanding golongan yang memasuki agama islam kerana paksaan atau kerana mengharap habuan .

Oleh sebab itu, dakwah melalui pengurusan jenazah islam semstinya akan membuka mata non muslim atau kerabatnya yang masih dgn agamanya supaya mereka melihat betapa hebatnya pengakhiran orang islam untuk menghadap ilahi..

kadang-kadang bila lihat waris yang masih non muslim menyatuni jenazah kerabat yang sudah memeluk islam, ia sudah cukup mengambarkan betapa mereka menghormati agama islam..

Tapi sayangnya kadang-kadang keluarga si mati yang sememangnya lahir dalam keadAan islam tetapi cara penghormatan kepada arwah kerabat seumpama macam jenazah bukan dari darah daging islam dipelakukan..

Semoga kita hidup dalam keadaan kemanisan islam dan berterusan berdakwah meskipun hanya melalui mayat … kerana setiap mayat itu pasti akan ada seribu satu cerita hikmah dan pengajaran yang allah hendak sampaikan kepada manusia supaya ia menjadi iktibar..

SALAM RAMADHAN..

sumber; Skuad Pengurusan Jenazah – SPJ Malaysia

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*