Kisab Benar; Menakjubkan, cahaya daripada lelaki buta yang sedang baca Quran menerangi pembed@han kecem@san di Syria

Norhisham Rabat

Dari sahabat telegram bernama Abd Aziz:
Kisah yang saya nak kongsikan dari seorang rakan sekolah, Dr Razmin Ghazali..

Assalamu’alaikum.. nak share satu cerita pengalaman sahabat yang jadi volunteer doctor di Syria. Ini kisah benar.

Eletrik terputus semasa pembedahan kecemasan…

Malam td kami diuji dgn bekalan elektrik yg terputus waktu 2 pembedahan kecem@san sedang dijalankan… dlm kegelapan tu beberapa sukarelawan perubatan menjer1t2 minta sesiapa pasangkan lampu. Beberapa anggota mujah1d1n yg berkawal di sekitar hospital lapangan bergegas cuba hidupkan generator.

Tapi mal@ngnya bekalan minyak habis. Dlm pd tu seorang doctor dr Norway ternampak 1 kawasan terang benderang. Doktor tu pun arahkan katil pembed@han n peralatan kecem@san dipindahkan ke situ. Tau tak cahaya terang tu datang dari mana?

Subhanallah, sibuta yang menakjubkan…

Dari seorang lelaki tua buta yg sedang mengaji Al-Quran sambil menjaga anak saudaranya yg dipotong kaki….terangnya kawasan tu seperti disimbah cahaya bulan penuh….terang sgt walau xde lampu n kiri kanannya gelap gelita.

Kawasan yg terang tu boleh menempatkan 2 katil pembed@han n ruang cukup utk petugas perubatan yg terlibat.. lebih pelik sewaktu kami perlukan bekalan elektrik utk hidup satu mesin yg diperlukan selepas pembed@han. 

Salah 1 plug nampak mcm menyala lampunya.. seorg nurse dr Maldives yg terlupa bekalan elektrik sedang terputus terus sambungkan plug tu n hidupkan suis…..lelaki buta tu berasal dr Homs. Sehari dia mampu khatam Al Quran sekali. Setiap hari dia khatam Al Quran. Maha Suci Allah.

Dgn kuasa Allah peralatan tu menyala.. sampai pembed2han selesai kami mcm bingung sekejap. Lps tu baru tertanya2 mcm mana peralatan tu boleh menyala.kawasan tu boleh terang benderang.

Serambi Ummah – Tribunnews.com

Ternampak-nampak taman syurga…

Terlalu banyak perkara yg ajaib berlaku di sini. mungkin ini sbbnya para doctor yg m di sini ada yg x nak balik walaupun dah ada kehidupan yang sangat selesa di negara sendiri.

Bak kata seorang mujah1d1n dr Bosnia…

 “Mcm dah ternampak2 taman syurga”. Saat mula2 menjejakkan kaki ke Homs memang kawasan tu dah musnah teruk tapi suatu rasa nyaman masuk dlm jiwa.. ajaib sangat.

Semalam ada seorang budak perempuan. nama dia Somaiyah. Umur 7 tahun.dia tanya pd sorang sukarelawan tu kenapa menang1s, sukarelawan tu kata sbb sed1h Somaiyah dah takde parents. Somaiyah tu jwb, ” awak silap.di sisi Allah ayah dan ibu saya masih hidup, mrk bahagia dan mulia”.

Sahabat, Allah nak tunjuk Al-Quran itu mampu memberi cahaya. Di dunia pun Allah dah tunjuk. Apa lagi kat akhirat sana.

Kalau rasa bermanfaat, boleh share…

link sumber; Norhisham Rabat

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*