‘Wira tak didendang’; Anggota TUDM, Sarjan Mohd Helmy selamatkan kanak-kanak lemas

Dini Syarif

Namanya tidak dikenali, tetapi keberaniannya menyelamatkan m@ngsa lem@s akan terus diingati.

”Wira tidak didendang’. Ungkapan paling sesuai untuk anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang menyelamatkan seorang kanak-kanak dalam satu kejadian lem@s di Hotel Tiara, Labuan.

Memetik posting Facebook Dini Syarif, Sarjan Mohd Helmy Abd Razak menyedari kejadian tersebut selepas terdengar makluman daripada seorang wanita, menyatakan seorang kanak-kanak lelaki tenggelam di dasar kolam.

Tanpa melengahkan masa, beliau meluru ke lokasi kejadian sebelum terjun ke dalam kolam bagi menyelamatkan kanak-kanak malang berkenaan.

“Langkah yang diambil sarjan adalah memberi bantuan pernafasan mulut ke mulut. Ketika bantuan sedang diberikan, seorang pegawai Jabatan Bomba dan Penyelamat bergegas hadir memberikan bantuan.

Nilai kemanusiaan merentasi pertalian darah. Sjn U Helmy bin Abd Razak bersama Encik Gabriel, ayah kepada mangsa. Mangsa, Farrel Owen yang berusia 7 tahun dilaporkan dalam keadaan stabil.

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing

“Hasil kerjasama semua yang berada di tempat kejadian, kanak-kanak tersebut berjaya diselamatkan,” kata Dini Syarif.

Sarjan Mohd Helmy mempunyai sijil kelayakan responden pertama jika berlaku sebarang kejadian kecemasan (EFR) dan Penyelam Penyelamat.

Tindakan terpuji beliau menjadi wira penyelamat layak dijadikan contoh khususnya dalam kalangan warga TUDM dan rakyat Malaysia.

Semoga kisah-kisah seperti ini akan menjadi motivasi dan ikutan buat seisi rakyat Malaysia. Terima kasih kepada Sjn U Helmy bin Abd Razak seisi keluarga!

Image may contain: 7 people, people standing

sumber;  Dini Syarif via www.ismaweb.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*